Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son bir aydır nem ve yağışlı havaların etkili olmasıyla fındıkta mantar oluştuğunu söyledi.
Mantarın fındığı olumsuz etkileyerek çotanağın çürümesine neden olduğunu anlatan Karadeniz, bir çok bölgeden küllenme hastalığıyla ilgili şikayet aldıklarını belirtti.
Konuyla ilgili Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün üreticilere ilaç önerisinde bulunduğunu kaydeden Karadeniz, üreticilerin bunu dikkate alarak bahçelerinde kullanmalarını istedi.
Küllenme hastalığının bahçelerde hızlı yayıldığına işaret eden Karadeniz, “Hastalıkla mücadele edilmezse bahçelerimizde ciddi hasarlar oluşturabilir. Zaman kaybetmeden kimyasal mücadeleye başlanması gerekir” dedi.
Prof. Dr. Karadeniz, küllenme hastalığı sonucu dallarda gözle görülür bir eksilmenin olmayacağını ancak, hasat sonrası fındığın harmanlanmasının ardından üreticilerin ürün kaybı yaşayabileceğini sözlerine ekledi.
– “Rekoltede düşüşe neden olur”
Öte yandan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, nem ve yağışlı havaya bağlı olarak görülen küllenme hastalığının fındığın gelişimini engellediğini belirtti.
Gelişemeyen fındığın erken döküldüğünü anlatan Cörüt, “Bu durum rekolteye de olumsuz yansıyacak. Üreticilerimiz önerilen ilacı bir an önce kullanarak bahçelerini bu hastalıktan kurtarmalıdırlar” diye konuştu.
Resmi kurumların önerdiği ilacın ziraat odalarında bulunduğunu ifade eden Cörüt, üreticilere bunu kullanmak için geç kalmamalarını önerdi.
– “Küllenme hastalığı yüzde 60-100 oranında yayıldı”
Diğer taraftan Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yapılan açıklamada da üreticiler uyarıldı.
Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Dairesi Başkanlığı, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Fındık Araştırma İstasyon Müdürlüğü tarafından Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde saha çalışması yapılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucu, hastalığın yapmış olduğu epidemi, bitkinin etkilenmiş olduğu kısımları incelenmiştir. Neme bağlı olarak artış gösteren külleme hastalığı bitkinin yaprak ve çotanaklarda etkisini gösterdiği ve ilimizde nem, sıcaklık durumuna göre yüzde 60-100 oranında yaygınlığı tespit edilmiştir. Fındıkta külleme hastalığı görülmesi durumunda, önerilen ilacın üreticilerimizce bahçelerinde kontrollü bir şekilde kullanması gerekmektedir.”
AA