Fındık sigortasında son gün 5 Mart!

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Muhammet Angın, fındık ve diğer tarımsal ürünler için TARSİM sigortası yaptırılmasının önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliğinin etkileriyle bitkisel ve hayvansal üretimlerimiz meteorolojik olaylardan (don,dolu,fırtına,hortum,yangın heyelan,deprem,sel ve su baskını) olumsuz etkilenmektedir. İlimiz için en önemli geçim kaynağı olan fındıkta bu açıdan büyük […]
GTHB Personel - Şubat 27, 2017 3:41 pm

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Muhammet Angın, fındık ve diğer tarımsal ürünler için TARSİM sigortası yaptırılmasının önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliğinin etkileriyle bitkisel ve hayvansal üretimlerimiz meteorolojik olaylardan (don,dolu,fırtına,hortum,yangın heyelan,deprem,sel ve su baskını) olumsuz etkilenmektedir. İlimiz için en önemli geçim kaynağı olan fındıkta bu açıdan büyük risk altındadır.

5363 sayılı Tarım Sigortası Kanunu kapsamında olan ve 2017 uygulama yılında yer alan risklerden sigorta yaptırmayan çiftçilerin ürün kayıpları için 2090 sayılı Tabii Afetler Kanunu kapsamında herhangi bir yardım yapılamamaktadır. Çiftçilerin tarım sigortası yaptırmaları gönüllülük esasına dayalıdır.

Bitkisel Meyve ürünlerinde, Dolu paket teminatına ek olarak don teminatı alınmış ise, sadece don teminatında primin 2/3’ü Devlet tarafından karşılanır. Müşterek sigorta seçenekli poliçelerde, devlet prim desteği tutarı standart müşterek sigorta için verilen tutar kadardır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin % 25’i peşin alınır; kalan prim tutarı da en geç poliçe bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde tahsil edilir.

Fındık ürünü için poliçe düzenleme son tarihi 5 Mart 2017 olup, risk kapsamındaki teminatların başlama tarihi poliçe son düzenleme tarihinden 7 gün sonra başlayacağı bilinmelidir.

Hayvancılık Bilgi Sistemi’ne (HAYBİS) kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları ile mandalar, HAYBİS’e kayıtlı olan koyun ve keçi ile koç ve tekeler, HAYBİS’e kayıtlı, biyogüvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, kapalı tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları ile açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanları, Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerine, Su Ürünleri Kayıt Sistemi’ne (SKS) kayıtlı mevcut bilgiler ve yapılacak risk incelemesi dikkate alınarak, deniz ve iç su tesislerinde yetiştirilen su ürünleri ile kafes ve ağları, HAYBİS ve Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS) kayıtlı olan, plakalı, modern ve aktif kovanlar için üreticiler sigorta yaptırabilmektedir. Poliçede yazılı primin %50’si Devlet tarafından karşılanır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25’i peşin alınmakta, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilmektedir. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi TARSİM yetkili acentelerinden alınabilir.”

Kaynak: Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü