Faaliyete geçen laboratuvar hakkında bilgi veren Elazığ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Gürbüz, “Laboratuvarda, makro elementlerin belirlendiği toprak verimlilik analizi yapılmaktadır. Toprak verimliliğini belirleyebilmek için toprakta pH (Toprak reaksiyonu) ölçümü, tuz ölçümü, kireç ölçümü, organik madde ölçümü, fosfor ölçümü, potasyum ölçümü ve arazi bünye analizi gibi ölçümler yapılacaktır. Bu ölçümler sonucunda, toprakta mevcut bitki besin elementleri tespit edilip yetiştirilecek bitki çeşidine göre toprağın ihtiyaç duyduğu gübrenin cins ve miktarı belirlenerek çiftçilere gübre tavsiyesinde bulunulacaktır.” dedi.
Yapılacak analizler ile çiftçilerin gübre kullanımı konusunda bilgilendirileceğini belirten Gürbüz, “Toprak numunesinin alınması, tahlili ve tahlil sonucuna göre gübre tavsiyesi ile ilgili bilgilerin verilmesi konusunda gerek laboratuvar ve gerekse teknik eleman yönünden tam donanıma sahip durumdayız. Çiftçilerimizin mutlaka ekim-dikim yapmadan önce topraklarını tahlil yaptırmalarını, tahlil sonucuna göre gübre kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü topraktaki besin maddesi miktarına, toprağın yapısına, arazinin eğimine, gübrenin cinsine, yetiştirilen bitkinin çeşidine, gübrenin atılma zamanına, atılma şekline ve sulama durumuna göre tahlil yapılmadan gübre kullanılması topraklarımızda kirlenmeye ve çiftçinin gereksiz gübre vermesi nedeniyle ekonomik yönden olumsuz etkileyecektir.” açıklamasında bulundu.
Gürbüz, ayrıca analiz ücretinin Bakanlık tarafından tüm il müdürlükleri için 50 TL olarak belirlendiğini Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerin ise yaptıkları toprak analizi karşılığında dekar başına 2,5 TL ilave destekleme ödemesi alabileceklerini belirtti.
cihan