Türkiye’nin buğday ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan Trakya’da buğday ekimi, kuraklık ve kök hastalıklarına karşı alınan önlemler nedeniyle bu yıl geç başladı.
Edirne’de hasattan sonra toprağı dinlendiren, ardından ekim için tarlaları süren ve gübreleyen üreticiler buğday tohumlarını toprakla buluşturdu.
Edirne Ziraat Odası (EZO) Başkanı Cengiz Yorulmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Trakya’da buğday ekimine geç başlandığını belirtti.
Ekimin kasım ayının sonlarına kadar sürmesini beklediklerini ifade eden Yorulmaz, “Kuraklık ve kök hastalıklarına karşı alınan önlemler nedeniyle buğday ekimine geç başladık. Çiftçimiz elinden gelenin en iyisini yapıyor. İnşallah güzel bir yıl geçiririz. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun.” dedi.
Avarız köyü muhtarı Mesut Çakır da uzmanlar tarafından yapılan uyarıları dikkate aldıklarını dile getirdi.
Buğday ekimini kasım ayına bıraktıklarını anlatan Çakır, “Tohumlarımızı kök hastalıklarına karşı yeni geliştirilen ilaçlarla ilaçladık. Diğer arkadaşlarımızın da bu ilaçları kullanmasını tavsiye ediyorum. Çünkü geçtiğimiz yıl iyi neticeler aldık. İnşallah kışımız bereketli ve yağışlı geçer ve 2017’de yüzümüz güler.” diye konuştu.
Avarız köyü çiftçilerinden Ahmet Özkan, buğday ekimine bu ay başladıklarını söyledi. Bu yıl 50 dönüm buğday ekeceğini aktaran Özkan, “Gelibolu çeşit tohum kullanıyoruz. Şu anda havalar kurak ve yağmura çok ihtiyacımız var. 2016-2017 yılındaki hububat ekiminin tüm Türk çiftçisine hayırlı olsun diliyorum.” ifadelerini kullandı.