İlimizde, üreticilerimizden gelen yoğun talepler üzerine düzenlenen İstiridye Mantarı ve Beyaz Şapkalı Mantar yetiştiriciliği eğitimi yoğun ilgi gördü.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Öztürk ve Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kemal Soylu tarafından düzenlenen eğitime İl Müdürü Harun Kabaoğlu, çok sayıda çiftçi ve teknik personel katıldı.
Mantar Yetiştiriciliği hakkında sunum yapan Mustafa Kemal Soylu; mantarın Dünyadaki ve Türkiye’deki yeri ve öneminden bahsettikten sonra Beyaz Şapkalı Mantar ve İstiridye Mantarı yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler verdi. Mantar yetiştirme ortamlarından bahseden Soylu Düzce İlimiz de doğal olarak yetişen birçok mantar çeşidi olduğunu ve bunların değerlendirilebileceğini söyledi. Dünyada yetiştiriciliği yapılan ve kültüre alınmış birçok mantar türünü tanıtan Soylu bu mantarlarında artık ülkemizde de üretildiğinden bahsetti. 19 Mart 2018 tarihinde Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde açılışı gerçekleşen Egzotik Mantar Üretiminde Şişe Kültürü Teknolojisinin Transferi ve Mantar Üretimi Mükemmeliyet Merkezinin faydalarından bahseden Soylu ‘’Şişe kültürü teknolojisinin mantar üretiminde otomasyon, maliyet düşürme ve verim artışı sağlanacağını, ayrıca bu teknoloji ile yeni mantar türleri (Kayın Mantarı, Enoki Mantarı, Kulacık Mantarı, Reishi Mantarı, Aslan Yelesi Mantarı v.b.) üretiminin yapılabileceğini ve mantar üretiminde örnek teşkil edecek bu tesisin ülkemizde mantar üreticilerine çok önemli ışık tutacağını, üretim tekniği modernizasyonunda gelişmeler sağlayacağı düşündüklerini belirtti.
Çiftçiler tarafından büyük ilgi gören toplantı sonunda İl Müdürümüz Harun Kabaoğlu Düzce İlimizin mantar yetiştiriciliğinde Türkiye genelinde 10. sırada olduğunu söyleyerek üretim ve verimin arttırılması konusunda İl Müdürlüğü olarak çiftçilerin her zaman yanında olduklarını belirtti.
Eğitim sonunda mantar işletmeleri ziyaret edilerek sorunları değerlendirilip, bilgilendirmeler yapıldı.