Firmaların, ihracatı kotaya tabi doğal çiçek soğanlarını ihraç edebilmeleri için yeterlilik şartlarını sağlamaları gerekecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Doğal Çi̇çek Soğanlarının Doğadan Toplanması, Üreti̇mi̇ ve İhracatına İlişkin Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, doğal çiçek soğanı türlerinin korunması için tohum, soğan, yumru, rizom, korm veya diğer aksamlarının doğadan toplanması, üretilmesi, hasadı, depolanması ve ihracatına yönelik usul ve esasları düzenliyor.
Buna göre, doğadan toplanması, üretimi, hasadı ve ihracatı kotaya tabi olan çiçek soğanları ve ihracatı kotaya tabi olan doğal çiçek soğanlarını ihraç edecek firmaların yeterlilik sahibi olması gerekecek.
Bakanlık tarafından onaylanan, doğal çiçek soğanı türlerini yurt dışına pazarlayan firmalar, üretilen her tür için en az 500 metrekare olmak üzere (anaç çiçek soğanı parselleri için ayrılan alan hariç) en az toplam 5 dekar üretim alanına sahip olacak veya kiralayacak, ana depo bulunduracak ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliğine üye olacak.
İhracatı kotaya tabi olan doğal çiçek soğanları için, teknik komitenin onayladığı kontenjan ve toplama takvimine göre firmalar toplama planı hazırlayacak. Doğadan toplanan çiçek soğanlarının ihracat boyunda olmayan elek altı materyalinin, firmalar tarafından doğaya geri kazandırılmak üzere hangi bölgeden toplama yapıldıysa o bölgeye uygun koşullarda dikim yapılması zorunlu olacak.
Yönetmelikte belirtilen hususlardan herhangi birine uymadığı tespit edilen firmalara bir sonraki yıl teknik komite tarafından yaptırım uygulanacak.
Doğadan toplanması, üretimi, hasadı ve ihracatı kotaya tabi çiçek soğanları türlerinin doğadan toplanması, üretimi, hasadı ve ihracatı ile ilgili hususlardan herhangi birine uymadığı tespit edilen firmaya bir sonraki yıl ilgili türün ihracatı için doğa ve üretim kontenjanı verilmeyecek.