Bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerin kullanılması halinde uygulanacak destek miktarları belirlendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Buna göre, destekleme ödemesi için, örtüaltı üretim yerinin Örtüaltı Kayıt Sisteminde, açık alanda üretim yerinin Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı olması, biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelede kullandığı bitki koruma ürününe ait faturaya sahip olması gerekecek.
Ayrıca üretici kayıt defteri kayıtlarını tutması, destekleme başvurusunda bulunulacak alanda tüm bitki koruma faaliyetlerini bakanlıkça yayınlanan teknik talimatlara ve entegre mücadele prensiplerine göre gerçekleştirmiş olması, tebliğ kapsamında destekleme başvurusunda bulunulan bitki koruma ürününün bakanlık tarafından belirlenen ruhsatlanma koşulları doğrultusunda uygulanmış olması, örtüaltında faydalı böcek kullanan üreticilerin seralarında giriş ve yan havalandırma açıklıklarının tülle kapatılmış olması gibi şartlar aranacak.
Açık alanda turunçgilde Akdeniz Meyve Sineğine karşı feromon ve tuzak kullanımı için tahsis edilen dekar başına 35 lira desteklemeden, tuzak kutusunun en az 5 yıl kullanma ömrü bulunmasından dolayı daha önceden tuzak kutusu olup da sadece feromon kullanan üreticilere dekar başına 20 lira olacak şekilde destekleme ödemesi yapılacak.
Örtüaltında biyoteknik mücadelede; feromon ve tuzak kullanan üreticilere dekar başına 110 lira, domateste domates güvesine karşı sadece feromon kullananlara dekar başına 60 lira destek ödenecek.
Açık alanda domateste biyoteknik mücadelede; feromon ve tuzak kullanan üreticilere dekar başına 35 lira, domates güvesine karşı sadece feromon kullanan üreticilere ise dekar başına 20 lira olacak şekilde destekleme ödemesi yapılacak. Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemeyecek.
AA