Türkiye’nin çeltik ambarı olarak nitelendirilen Edirne’de üreticiler, ekim döneminin ardından çeltik tarlalarında yabancı otla mücadeleye başladı.
Tavaların hazırlanması sonrası ekilen tohumların arasından çıkan otlarla mücadeleye başlayan üreticiler hummalı bir çalışma sürdürüyor.
Tavalardaki toprağın durumuna göre üreticilerin bir kısmı lastik tekerlekli, bir kısmı ise demir tekerlekli traktörlerle ilaç serpmeye başladı.
– “Zamanında ve dozunda ilaçlama yapılmalı”
Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, ürün kaybının önüne geçmek ve kaliteli çeltik hasadı için yabancı otla mücadelenin çok önemli olduğunu söyledi.
Çeltik ekimini izleyen 20 gün içinde otla mücadelenin yapılması gerektiğini belirten Ergin, şunları kaydetti:
“Yabancı otla mücadele, çeltikte olmazsa olmaz bir durum. Aksi takdirde suyun içinde büyüyen otlar, büyüme dönemine geçen çeltiğin gelişimine etki ediyor. Bu durum da önemli derecede verim kayıplarına neden oluyor. Yabancı ot ilacı seçilirken, çeltik tarlasında bulunan yabacı otların türleri tespit edilmeli. Bu türlere etkili ticari ilaç seçilerek zamanında ve dozunda ilaçlama yapılmalıdır.
Aksi takdirde 2 veya 3 defa ilaçlama zorunluluğu ortaya çıkmakta, maliyetler artmaktadır. Çeltik yabancı ot ilaçlarının kullanılma şekilleri birbirinden farklıdır. Karışabilirlik durumları ve kullanım zamanına göre reçetelere uygun şekilde olmalıdır.”
Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Avarız Köyü Muhtarı Mesut Çakır da Edirneli üreticilerin çeltik üretiminde çok başarılı olduğuna işaret ederek, “Geçtiğimiz haftalarda ekimi tamamladık. Çeltik işi zorlu bir iş. Kimimiz demir tekerlekli traktörle kimimiz pompayla bu işi yapmaya çalışıyoruz. Amacımız; hem kaliteyi hem de yüksek verimi elde etmek. Bunun için yabancı otla mücadele kilit rol oynuyor.” diye konuştu.
Yabancı otla mücadelenin iki hafta sürmesi bekleniyor.