“İmparatorların sağlık içeceği” olarak adlandırılan beyaz çaya artan ilgi nedeniyle, bu yıl 1 ton üretim hedefleniyor.
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yaş çay sezonunda tepe tomurcukların toplanmasıyla üretimine başlanan beyaz çaydan ÇAYKUR’un 575, özel sektör firmalarının ise 70 kilogram üreterek satışını gerçekleştirdiğini söyledi.
Beyaz çayın, Türkiye’de beş yıl önce konuşulmaya başlandığını ifade eden Erdoğan, ilk aşamada deneme üretimlerinin yapılıp üniversitelerde laboratuvar incelemelerinin yapıldığını hatırlattı.
Erdoğan, Türk çayının, “üzerine kar yağdığı” için dünya pazarında özel bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, alternatifinin ise sadece Hindistan’ın Darjenik Bölgesi’nde eksi derecelerde üretilen az miktardaki çay olduğunu kaydetti.
Mehmet Erdoğan, Türk çayının bütünüyle doğal ve organik bir havzada yetiştiğine işaret ederek, “Bunu katma değere dönüştürmek için yoğun çaba harcadık. Dünyada yetişen beyaz çayla Türk beyaz çayının kalite ve tat oranlarını karşılaştırdık. Özellikle beyaz çayla ilgili çalışmalar yapılırken ‘JP53’ maddesine rastlamamız, bazı hastalıkların önlenmesinde etkin olduğunu ortaya çıkardı. ÇAYKUR ve özel sektör olarak özellikle bunun üzerinde çok durduk” diye konuştu.
Türk beyaz çayının standardını oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Erdoğan, “Türk beyaz çay üretiminin suistimal edilmemesi için çaba harcıyoruz. Başkalarının farklı üretimlerle pazarı kirletmemesini istiyoruz. 2015 yılı çok daha kaliteli beyaz çay üretim dönemi olacak. Geçen yıl 500 kilogram civarında beyaz çay üretilirken bu yıl talebi karşılama adına bir ton civarında üretim olacaktır. Dikkat etmemiz gereken konu, daha hassas, daha kaliteli tomurcukların toplanması. Hedefimiz Türk beyaz çayının kalitesini bir üst seviyeye taşımak” ifadelerini kullandı.
– Türk çayının çeşitlenmesi
Türk çayının çeşitlenmesi ve kalitesinin artması için herkesin büyük çaba harcadığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üretiminin daha hassas, daha kaliteli olması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Özel sektör ve ÇAYKUR olarak tarladan bardağa kadar büyük özen gösterme gayretindeyiz. Beyaz çayın ardından orlon ve altın çay üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Türk çayını 2023 vizyonuna bu tip kaliteli çalışmalar taşıyacaktır. Sağlık açısından faydaları hedeflere varmamızı rahatlatacaktır.”
Erdoğan, çayın kalitesini ve gelişimini hızlandıracak en önemli çalışmanın, Çay Kanunu olduğuna dikkati çekerek, “Kanun, maalesef bir yıldır gündemden düştü. Çay Kanunu kısa sürede ortaya çıkarsa sektörün yüz yıl sonrasını konuşmaya başlayabiliriz. Kaliteli yaş çay, kuru çay ve yurtdışı hedeflerimiz, gerçek anlamda yerini alır. Bunun için Türk çayının geleceğini yakından ilgilendiren kanun çalışmasını hızlandırmalıyız” değerlendirmesini yaptı.
– Beyaz çay
Yaş çaydan elde edilen taze tepe tomurcuklar, hiç bekletilmeden soldurma tepsilerine, üst üste gelmeyecek ve homojen şekilde seriliyor. Tomurcuklar en az 24 saat 30-35 derece sıcaklıkta doğal soldurmaya bırakılıyor. Çay tomurcuklarında rutubet oranı en az yüzde 13’e düşene kadar soldurmaya devam ediliyor. Soldurma işleminin ardından tepe tomurcuklar, yaklaşık 45 derece sıcaklıkta nem oranı yüzde 5’e düşene kadar kurutuluyor. Kurutma dolabından çıkarılan çaylar, herhangi bir şekilde ezme ve kırılmaya uğramadan cam kavanozlara alınıyor. Bu işlemler yapılırken tepe tomurcukların metal nesnelere teması engelleniyor, çıplak elle dokunulmuyor.
Tüketime hazır hale getirilen beyaz çay, ÇAYKUR tarafından 20 gram kutularda 80 lira olarak satışa sunuluyor, özel sektör tarafından hazırlanan beyaz çay 4-4 bin 500 liradan piyasaya sunuluyor.