İzmir’in Bergama ilçesinde, bu yıl 3. kez yapılan Bakırçay Tarım ve Hayvancılık Zirvesi “Bakırçay ve Küçük Menderes Bergama’da buluşuyor” temasıyla yoğun katılımla başladı.
Bergama Kültür Merkezi (BerKM)’nde, merakla beklenen 3. kez yapılan Bakırçay Tarım ve Hayvancılık Zirvesi başladı. Yoğun katılımla başlayan zirvede ilk gün “Bakırçay ve Küçük Menderes Bergama’da buluşuyor” teması işlendi. Zirve ilk gün ise yoğun ilgi görürken, bölgede çok sayıda önemli kişi toplantıda yerini aldı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, Dünyanın en kaliteli pamuklarının yetiştirildiği bir bölgede yaşadıklarını söyledi. Nuri Taşkıranoğulları, “Bakırçay bir tarım kenti, pamuk kenti. Sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Dünyanın en kaliteli pamuğun yetiştiği bir bölgede yaşıyoruz. Pamuk fiyatlarında istikrar istiyoruz. Verim anlamında sıkıntımız yok. Tohumculuğun da yapıldığı bir bölge burası. Pamukta taban fiyatlarının erken belirlenmesi çiftçinin tohumluk mısır mı ekeceği pamuk mu ekeceği belirsizliğini ortadan kaldıracaktır” şeklinde konuştu.
“Tarım dünyanın geleceğinde en önemli ana sektördür”
İzmir İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu 2. Başkanı Arif Metin Karagöl da, tarım alanındaki sıkıntılara değinirken, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz ise tarımda üretime dikkat çekti. Kocagöz, “Sadece üretmek yetmiyor. Ürettiğini değerlendirmek de önemli. İzmir Türkiye tarımında başkent olması gerekiyor. Tarım dünyanın geleceğinde en önemli ana sektördür. Ülkemizde Ege Bölgesinde yetişen pamuk GDO’suz pamuk olması açısından oldukça değerli. Pamuk üretiminde noksanlık yaşıyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarında söz alan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç da, şöyle konuştu:
“Bergama tarım açısından önemli bir yer. 114 köy ve beş beldemiz var. Büyükşehir Yasası ile birlikte bu 119 mahalle bizim sorumluluğumuza dahil edildi. 119 mahallenin hemen hepsinde sulu tarım ve hayvancılık yapılıyor. Coğrafi alan olarak da İzmir’in en geniş ilçesi konumundayız. Bergama’da merkez nüfusun halen yüzde 20’si doğrudan tarımla uğraşıyor. Toplam kent nüfusunun yüzde 60’ı tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Bu toplantıda kamu kurumlarının burada olması çok anlamlı. Tarımı ve hayvancılığı ne kadar önemsediğimiz gerçeğini gösteriyor. Sorunların çözümü ve nelerin yapılabileceği konusunda bu toplantıyı düzenleyenlere ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.
Zirve iki gün sürecek
13-14 Mart günü sürecek zirvenin ikinci gününde, yine çeşitli sorunlar ele alınacak. İkinci günün sabah oturumunda akademisyenlerin katılacağı panelin konukları, Ege Üniversitesinden Profesör Murat Boyacı, Celal Bayar Üniversitesinden Profesör Osman Murat Koçtürk ile İzmir Ziraat Mühendisleri Odasından Ahmet Tomar olacak. Öğleden sonraki oturumda İzmir ili ilçe ziraat odaları başkanlarının serbest olarak konuşacağı oturumdan sonra zirve, kapanış ve sonuç bildirgesi ile son bulacak.
Zirveye Bergama Kaymakam Vekili Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, İzmir İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu İkinci Başkanı Arif Metin Karagöl, Köykoop İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Akbulut, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İkinci Bölge Müdürü Hayati Çelenk, İzmir Orman Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Erol, siyasi parti temsilcileri, bölge kooperatif ve ziraat odası başkanları ile üretici vatandaşlar katıldı.