‘Belediyeler yerli tercih ederse süs bitkileri ithalatı azalır.

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Selahattin Altun, seçim dönemlerinde belediyelerin görselliği ön plana çıkarmak için yaptığı ithalatların yerli üretime zarar verdiğini dile getirdi Süs bitkisi üreticileri, üretimde artış yaşanmasına karşın ithalatın önüne geçilememesinden şikayetçi. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Selahattin Altun, özellikle seçim döneminde belediyelerin görselliği ön planda tutmak için yaptığı […]
GTHB Personel - Haziran 29, 2015 10:42 am

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Selahattin Altun, seçim dönemlerinde belediyelerin görselliği ön plana çıkarmak için yaptığı ithalatların yerli üretime zarar verdiğini dile getirdi

Süs bitkisi üreticileri, üretimde artış yaşanmasına karşın ithalatın önüne geçilememesinden şikayetçi. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Selahattin Altun, özellikle seçim döneminde belediyelerin görselliği ön planda tutmak için yaptığı çalışmaların ithalat patlamasına neden olduğunu söyledi. Altun, “Her bölgeye uygun bitki yetiştirebilecek durumdayken milyonlarca doların Avrupa üreticisine aktarılmasının çok da doğru olmadığı kanaatindeyiz” dedi.

Süs bitkileri üretim alanlarının son 12 yılda iki buçuk kat artarak 49 bin dekara çıkmasına karşın ithalat durdurulamıyor. SÜSBİR Başkanı Altun, süs bitkileri üretim değerinin geçen yıl yaklaşık 3 milyar lirayı bulduğunu belirterek, 49 bin dekarlık alandaki üretim değerinin,yaklaşık 23 milyon dekarda üretilen buğday üretimi değerine eşit olduğunu söyledi. Altun, sözlerine şöyle sürdürdü: “Süs bitkileri gelişmeye paralel olarak her yıl dış ticaret hacmini de genişleten bir sektör. 2014’te yaklaşık 170 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmi yarattı. Dış ticaret açığı ise 10 milyon dolar. Ancak sektör ihracatında artış hızı ithalat artışından fazla olduğu için bu dengenin bu yıl ihracat lehine döneceği düşünülüyor. 2023’te Türkiye’nin ihracat hedefine yaklaşması için sektörün kendi hesabına belirlediği hedef 500 milyon dolar. Özellikle son iki yıldır ihracattaki artış memnun edici görünse de hedefe ulaşmak için yıllık ortalama artışın yüzde 20 olması gerekli. Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika ülkeleri hedef pazarlar.”

Süs bitkilerinde 2014 yılında yaklaşık 93 milyon dolar civarında ithalat gerçekleştirildiğini aktaran Altun, “En fazla ithalat canlı bitkiler faslında. Bu fasıldaki ithalat artışının en önemli sebeplerinden birisi büyüyen şehirlerdeki çevre ve peyzaj çalışmaları. Türkiye’de özellikle dış mekan süs bitkisi üretimi her yıl artıyor, yurtiçi talebi karşılamakta bazı problemler yaşanıyor. 2013’te bir önceki yıla göre yüzde 37’lik artışla 92.5 milyon dolar olan ithalat, yerel seçimlere hazırlık aşamasında belediyelerin kullandığı ithal ağaçlardan kaynaklanıyor. 2013’ün son ayları ve 2014’ün ilk dört ayındaki ithalattaki artış bu durumu net olarak gösteriyor” dedi.

Kamu ithal yetişkin ağaç ekiyor 

Bu yılın ilk dört ayında ise canlı bitkiler faslındaki ithalatın 30 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ve rakamın 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 30 daha az olduğunu vurgulayan Altun sözlerini şöyle sürdürdü: “İthalatta üretim materyali dışında (fide, fidan) özellikle sektörün en büyük alıcısı konumundaki belediyeler büyük ağaçları tercih ediyor. Yurtiçinde bu ağaçların yetiştirilmesi elbette mümkün. Ancak bu ağaçların yetişmesi üretimde en az 10 yıl sermaye dayanma gücü ve büyük araziler istiyor. Sektöre hiçbir destek olmadığı düşünüldüğünde, belediyelerin de görselliği ön planda tutarak tercihlerini daha küçük fidanlardan yana kullanmadıkları sürece, büyüyen ve gelişen şehirleri ithal ağaçlarla bezenmeye devam edeceğiz. İklim kuşağı yönünden her bölgeye uygun bitki yetiştirebilecek durumdayken milyonlarca doların Avrupa üreticisine aktarılmasının çok da doğru olmadığı kanaatindeyiz.”

Altun, sektörde doğrudan istihdamın 75 bin, dolaylı istihdamın ise 700 bin civarında olduğunu söyledi. Süs bitkileri sektöründe dış ticaret açığı verilen alt sektörün üretim materyalleri ve yetişmiş ağaç ithalatı olduğunu aktaran Altun, “Bu açığı kapatmak için kamu alımlarında yerli üretim tercihi, tüketicilerin daha genç ağaçlardan yana tercih kullanmaları, Ar- Ge yatırımlarının desteklenmesi, sektörün tüketim ihtiyaçlarını karşılayabilecek üretimleri gerçekleştirmesi için, üretimden pazarlamaya bir dizi yeni düzenleme ve desteklere ihtiyaç var” açıklamasında bulundu.

 

Kaynak:http://www.dunya.com/guncel/belediyeler-yerli-tercih-ederse-sus-bitkileri-ithalati-azalir-266577h.htm