Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü narenciye ağaçlarına zarar veren Akdeniz meyve sineğiyle mücadele kapsamında üreticilere tuzak dağıttı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, örnek narenciye bahçesindeki dağıtım töreninde yaptığı açıklamada, Bakanlığın 2015 yılı itibarıyla Akdeniz meyve sineğiyle mücadele için yürüttüğü projenin Adana, Hatay ve Osmaniye illerinde pilot bölge uygulamasıyla başladığını söyledi.
İlaçla mücadeleden çok biyolojik mücadelenin dünya çapında yaygınlaştığını ifade eden Sağlam,”Bu yıl içerisinde Adana, Hatay ve Osmaniye illerinin yanı sıra Mersin’de de Akdeniz meyve sineğine karşı tuzaklarla biyolojik mücadele yaptık. Akdeniz meyve sineğiyle mücadelede ilaçlamayı kaldırdık. Tamamen tuzak yöntemiyle mücadele ediyoruz. Burada ilaçla mücadeleden fark, ilaçlamayla birlikte hem yararlı böcekler ölüyor ve hasat döneminde ilaç kalıntıları kalıyor. Bu da ekolojik dengeyi bozuyor.” diye konuştu.
Sağlam, tuzakla mücadelede sadece Akdeniz meyve sineğinin imhasının söz konusu olduğunu belirterek, “Hem çevreye zarar vermiyor hem de sağlık konusunda oldukça iyi bir yöntem. İlaçsız yöntemle ihracatımızda da önemli gelişmeler oluyor. Bu uygulamanın gelecek yıllarda daha da yaygınlaşarak Türkiye geneline yayılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sağlam, Osmaniye’de 500 dekar alan için 2 bin adet tuzak dağıtımının yapıldığını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından yetkililer narenciye bahçesinde ağaçlara tuzak takarak üreticileri uygulamalı bilgilendirdi.