Adıyaman’da ceviz hasadı başladı
Adıyaman’da 17 bin dekar üzerinde yetiştirilen cevizlerde hasat mevsimi başladı.
Cevizi ile meşhur Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesine bile ürettikleri cevizleri pazarlayan Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde ceviz hasadı başladı. Besin maddeleriyle enerji deposu olan ceviz hasadına başlayan üreticiler hummalı bir çalışma içerisine girdi.
Daha önce sadece uzun sırıklar ile silkelenen ceviz teknolojinin gelişmesiyle birlikte makineler ile silkeleniyor. Üreticinin işini kolaylaştıran yeni silkeleme yöntemiyle üretici hem zamandan hem de paradan kazanıyor.
Ağaçlardan silkelenen cevizlerin üzerindeki yeşil kabuk el ve makinede temizlendikten sonra güneşte kurutulmaya bırakılıyor. Birkaç gün güneşte kuruyan cevizler yurt içinde pazarlanıyor.
Gölbaşı ilçesindeki ceviz hasadına Gölbaşı Kaymakamı Murat Zadeleroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Doğan Güven katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan yapımı devam eden barajların tamamlanmasıyla Adıyaman’da meyveciliğin daha da gelişeceğini belirterek, “Çetintepe Barajı inşallah 2017 yılında bitecek. Dolayısıyla alanlarımız sulamaya açıldıkça meyvecilik konusunda ciddi gelişmeler olacaktır. İlimizde yaklaşık 17 bin dekar ceviz alanı mevcut olup, bunun 9 bin dekarı Gölbaşı ilçemizdedir. Adıyaman’ın çiğköftesi çok meşhurdur. Çiğköftede et yerine ceviz kullanılıyor. Bu cevizin çoğunu Şili ve farklı ülkelerden ithal ediyor. İnşallah bundan sonraki süreçte çiğköfte için gerekli olan tüm hammaddeleri Adıyaman’da yetiştireceğiz. Adıyaman cevizi, Adıyaman marulu, Adıyaman bulgurunu yetiştireceğiz.
Kahta ilçemizde Türkiye’nin en büyük kapama ceviz bahçesi bulunuyor. Burada 5 yaşındaki 35 bin ağaç 2 bin dekar üzerine kuruludur. Meyveciliği geliştirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Kaymakam Murat Zadeleroğlu ise Adıyaman’da cevizin kaliteli olduğunu ancak tanıtım noktasında eksiklik olduğunu aktararak, “Gölbaşındaki 9 bin dekarda ceviz üretimi yapılıyor. Adıyaman’da yetişen cevizleri başka illerin tüccarları bizden alarak kendi cevizleriymiş gibi pazarlıyorlar. Adıyaman cevizinin ismini kullanarak satsınlar. Adıyaman’ın tarım merkezi olduğunu herkese anlatacağız” dedi.
Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Doğan Güven ise, teknolojinin gelişmesiyle birlikte meyveciliğin daha kolay olduğunu işaret ederek, “Ceviz hasadını önceden uzun sırıklarla yapıyorduk. Konya’dan makine getirdik. Makine ile cevizin yüzde 80’i kısa sürede silkeleniyor. Diğerini ise elle yapıyoruz. Teknoloji kolaylık sağladı. 1 saatte silkelenen bir ceviz ağacı, 15 dakikada silkeleniyor” ifadelerini kullandı.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu