‘Pazaryeri boncuğu’nun hasadına başlandı
Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetişen ve “Pazaryeri boncuğu” olarak satışa sunulan kılçıksız ve dış yüzeyi parlak fasulyenin hasadına başlandı.
Pazaryeri’nde 60 yıldır yaklaşık 2 bin dekar alanda ekimi yapılan fasulyeye, yüksek rakımda ve düşük hava sıcaklığına sahip bölgede yetişmesi farklı bir aroma katarken, tüketiciler de daha fazla rağbet gösteriyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Necmettin Yoldaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de sadece Pazaryeri’nde yetiştirilen ve yöre insanının önemli gelir kapılarından şerbetçi otu yetiştiriciliğine alternatif olacak yegane ürünün Pazaryeri boncuk fasulyesi olduğunu belirterek, üreticilerin degiderek bu yöne kaydıklarını söyledi.
Fasulyenin 5 yıl önce Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerince numuneler alınıp, teste tabi tutulduğunu aktaran Yoldaş,2014 yılında tescili yapılan ürünün pazara sunulduğunu bildirdi.
Yoldaş, hasadı yapılanPazaryeri boncuk fasulyesinin kılçıksız olduğunu ve yemek yapılmadan öncekırıldığında birbirinden rahatlıkla ayrıldığını,taneleri belirgin ve son derece lezzetli bir aromaya sahip olduğunu anlatarak, şunları söyledi:
“Bu yıl ilçemizin adıyla özdeşleşen fasulyemiz, yaklaşık bin 800 dekar alanda dikiliyor. 2 bin ton civarında da ürün alınmaktadır. Pazar piyasası olarak özellikle İstanbul’a gönderilmekte, bununla birlikte Bursa ve Eskişehir illerine de pazarlanmaktadır. Fasulyenin tescillenmesiyle tohumu sertifikalandırılabilir ve pazar piyasasında ismiyle anılabilir. Bu da daha fazla rağbet görmesi anlamına gelir.”
Nisan, mayıs aylarında ekimi yapılan pazarcık boncuğunun temmuz-ağustos aylarında hasadının yapıldığını anlatan Yoldaş, “Bölgede 40 yıldır yetişen şerbetçi otunun verimi düştüğünden alternatif olarak değerlendirilen fasulyenin geliri, çiftçimizi memnun ediyor.Ortalama dekar başı 1 ton ürün alınan bahçelerde hastalık ve zararlılarla iyi mücadele yapıldığı takdirde verim dekar başına 1,5 tona kadar çıkmaktadır.” dedi.
Fasulye üreticisi Süleyman Tosun, 4 dekar alanda ekim yaptığını ve 5,5 ila 6 ton arası ürün alabildiğini bildirdi.
Rakımın yüksek olması, geceleri havaların serin gitmesinin boncuk fasulyesinin lezzetini artırdığını belirten Tosun, “Fiyatlardan memnunuz. İlk başlangıç olarak çok güzel bir fiyata alıcı buluyoruz. Tabii üretim çoğaldıkça alıcılar fiyatı kırıyor ama normaldir tüketicileri de düşünmemiz lazım.” değerlendirmesinde bulundu.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu