Açık
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Pamuk rekoltesi yüzleri güldürecek

Pamuk rekoltesi yüzleri güldürecek
GTHB Personel - Ağustos 12, 2016 9:09 am A A

Türkiye’nin pamuk üretiminin yarısına yakını gerçekleştiren Şanlıurfa’da, bu yıl rekoltenin artması bekleniyor.

Halk arasında “beyaz altın” olarak nitelendirilen pamuk, kentteki önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor.Lifiyle tekstile, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuğun bu yıl da üreticisinin yüzünü güldürmesi bekleniyor.

Ağırlıklı olarak Harran Ovası’yla Akçakale ilçesinde yetiştirilen pamukta, geçen yıla oranla bu yıl ekili alanlar biraz daha azalsa da 100 bin ton daha fazla rekolte beklentisi üreticileriumutlandırıyor.

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Başkan Yardımcısı Cemal Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Şanlıurfa’dageçen yıl1 milyon 536 bindekar alanda845 bin ton pamuk üretildiğini belirtti.

Bu yıl kent genelinde pamuk ekim alanının geçen yıla oranla az miktarda, yaklaşık 11 bin dekar azaldığını aktaran Yıldız, ancak bunun rekolteyi etkilemediğini ifade etti. Yıldız, “Bu yıl1 milyon 525 bindekar alanda pamuk ekildiğini tahmin ediyoruz, rekolteyi ise 945 bin ton olarak bekliyoruz.” dedi.

Kütlü pamuğun kilogramının fiyatının 2 lira olduğunu kaydeden Yıldız, presli pamuğun ise 5,40 lira civarında alıcı bulduğunu vefiyatlarda yıllık bazdaciddi bir değişimbeklenmediğini ifade etti.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen de Türkiye’deki toplam pamuk üretiminin yüzde 44’ünü gerçekleştirenŞanlıurfa’da hasadın eylülde başlayacağını söyledi.

Şanlıurfa çiftçisinin artık pamuk tarımını çok iyi bildiğini belirten Öztürkmen, çiftçilerin ve mühendislerin pamuktaki hastalıkları, zararları ve verim unsurlarını belirlediklerini anlattı. Öztürkmen, “Pamukta rekoltenin geçen yıl gibi yüksek olacağını ve üretimin artacağını düşünüyorum. Şanlıurfa, pamuk için önemli bir yerdir.” dedi.

Çiftçilere, sağlıklı pamuk üretimi için mutlaka bir tarım danışmanıyla tarlalarını gözlemlemelerini öneren Öztürkmen, “Çünkü ne kadar az masraf yapılırsa gelir de artacaktır. Yani na kadar az gübre kullanırsak ne kadar az ilaç atarsak masrafımız az gelirimiz çok olacaktır. Çiftçilerimiz kullanacaklarıilaçları mutlaka ruhsatlı ziraat mühendislerine danışarak en iyi ilacı en iyi zamanda en en iyi dozda kullanmalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Pamuğun fiyatında da ciddi bir değişiklik beklenmediğini aktaran Öztürkmen, “Dünya borsalarına vepiyasalarına baktığımızda pamuğumuzun kıymetli olacağını ve fiyatının biraz yüksek olacağı düşünülüyor.” diye konuştu.

– Üreticilerin gözü fiyatta

Çiftçilerden İbrahim Kayar, bu yıl pamukta verimli bir dönem geçirdiklerini belirtti.

Kent genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle geçen yıllara oranla bir daha fazla zararlıyla mücadele etmek zorunda kaldıklarını anlatan Kayar, ancak verimin bundan etkilenmediğini ifade etti.

Pamuk fiyatlarıyla ilgiliKayar,”Bu sene verimin yüksek olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah fiyatlar da yüksek olursa çiftçiler olarak mutlu oluruz.” dedi.

Hakan Demir de bu yıl üründen umutlu olduklarını,iyi fiyatbeklediklerini dile getirdi.

GTHB Personel - 9:09 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.