Açık
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Zeytin üreticisine ‘halkalı leke’ uyarısı

Zeytin üreticisine ‘halkalı leke’ uyarısı
GTHB Personel - Ekim 1, 2015 12:33 pm A A

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, yağışlı hava nedeniyle zeytin ağaçlarında halkalı leke ve mantar hastalığı görülebileceğini belirterek, üreticileri ilaçlama yapmaları konusunda uyardı.

Hidamet Asa, yağışlı havanın ardından rutubetli bir ortam oluşacağı için zeytin ağaçlarında halkalı leke veya mantar hastalıklarının görülebileceğini vurguladı. Asa, ürün kaybı olmaması için üreticilerin mutlaka ilaçlamaya başlaması gerektiğini bildirdi. Başkan Asa, son yıllarda halkalı leke hastalığının değişen iklim koşulları nedeniyle yaygınlaştığına işaret ederek, ortak üreticilerin ürün kaybı yaşamasının en büyük sebeplerinden birinin hastalıktaki artış olduğunu söyledi.

Zeytin hasat döneminin yaklaştığını hatırlatan Asa, “Marmarabirlik teknik ekiplerinin kooperatif bölgelerinde yaptığı incelemeler neticesinde, rekoltede bir önceki yıla göre artış görülmüş ve yaklaşık 100 bin tonluk rekolte tahmini yapılmıştır. Ancak bugünlerde yoğun yağışlı havanın etkisiyle zeytin ağaçlarında halkalı leke veya mantar hastalığı görülmesi ihtimali yüksektir. Halkalı leke hastalığı, yaprak ve ürün dökülmelerine neden olarak gelecek yıl da ağacın ürün vermemesine yol açar. Mantar hastalığı ile mücadele edilmediğinde de ağaçta dökülmeler görülür. Üreticilerimizin mağdur olmaması için halkalı leke ve mantar hastalığına karşı göztaşı gibi bakır içeren preparatlarla mücadele yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra zeytin sineği mücadelesine de bu dönemlerde daha çok dikkat etmek gerekir.” açıklamasında bulundu.

Başkan Asa, ortakların Marmarabirlik’e bağlı 8 kooperatiften gerekli zirai ilaçları temin edebileceklerini de belirterek, üreticilerin konuyu önemsemeleri ve kooperatiflerdeki ziraat mühendislerinden bilgi alarak ilaçlama yapmaları gerektiğini bildirdi. Marmarabirlik’te tüm çalışmaların üreticinin daha fazla kazanması için yapıldığını vurgulayan Asa, “Önümüzdeki dönemde ortaklarımızın zirai ilaç kredi limitlerini daha da artırmayı hedeflemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

GTHB Personel - 12:33 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.