Az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Kırmızı mercimekte ihracat nedenli fiyat artışı

Kırmızı mercimekte ihracat nedenli fiyat artışı
GTHB Personel - Eylül 22, 2015 7:36 pm A A

Baklagil ürünlerinden kırmızı mercimeğin fiyatı artıyor. Toptancı ve perakendeci durumu ihracata bağlıyor.

İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği (İGTOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karlı, “Kırmızı mercimeğe talep artıyor. Ürünü ihraç ediyoruz, tabii talepten doğan fiyat oynamaları var.” açıklamalarında bulunuyor. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis de “Kırmızı mercimeğin fiyatı ihracat nedenli artıyor.” diyor.

Şu an marketlerde ürün fiyatı 4 ila 6 lira.

Baklagil ürünlerinde kur değil de iklim ve ürün miktarı rol oynuyor. Karlı’ya göre toptancı ürün ithal etmiyor, bu nedenle kuru önemli görmüyor. Karlı, dolarda oynamanın petrol ve nakliyat fiyatlarını bir miktar arttıracağını anlatıyor.

Reis de Karlı gibi kur oynamalarının petrole ve nakliye fiyatlarına sirayet edeceğini vurguluyor ve “Ama bu öyle büyük bir miktarda olmayacaktır. Çünkü üretim iyi bir yerde. Üretimde artı değer kur nedenli artışı önleyecektir.” ifadelerini kullanıyor.

Reis, üretim ve fiyatlar ile ilgili olarak da şunları dile getiriyor:

“Bu sene hasat edilen ürünlerin başında buğday vardı. Ardından arpa, yulaf ve kırmızı mercimek geldi. Pirinç üretimi de tamamlanacak. 10 senenin ortalamasına göre rekor üretim yapıldı. 22 milyon ton üretim var. Arpa, yulaf, çavdar ve mercimekte kendimize yetecek üretim yapıldı. Nohut ve fasulyede de kendimize yetecek miktarda ürün üretildi. Pirinçte de bu sene ekim alanlarının bolluğundan, üretimin iyi durumundan söz ediliyor. Tabii pirinci dışarıdan alıyoruz ama bu oran inecek.

Üretimin yanında fiyatlar da mühim. Malum buğdayda ve makarna ile bulgurda fiyatlar yüzde 7 indi. Fiyatlar fasulyede yüzde 27 indi lakin şu an yüzde 20 seviyelerinde. Pirinç fiyatlarında da bu sene yüzde 10 gerileme görüldü. Yani ürünlerde 6. ve 7. aya dek fiyatlar indi ama kur artışından ötürü, malum dışarıdan alınan ikame ürünler var ondan dolayı bir durum olabilir.”

GTHB Personel - 7:36 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.