Parçalı az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Isparta Lavanta Kokacak.

GTHB Personel - Mayıs 30, 2015 7:30 pm A A

Fransa, İngiltere ve Bulgaristan gibi ülkelerde yaygın olarak yetiştirilen lavanta, Türkiye’nin gül vadisi olan Isparta’da giderek yaygınlaşıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2014 yılında 1600 dekar alanda 240 ton lavanta üretimi yapılarak 5 ton lavanta yağı elde edildi. Bunun yanında lavanta yağında çok daha fazla bir miktarda kuru lavanta tohumu satıldı.

TOPLAM 8 AİLEYE 128 BİN TL DESTEK

Hoş kokusuyla her zaman süs bitkisi olarak değerlendirilen ve saç dökülmesinden uykusuzluğa kadar birçok rahatsızlığa iyi gelen lavantanın yetiştirilmesi kapsamında, ülkemizde ilk defa tip proje ile Isparta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ORKÖY desteği veriliyor. Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube Müdürlüğü tarafından Keçiborlu ilçesiKuyucak ve Çukurören köylerinde hak sahiplerini belirlemek için kura ile tespit çalışması yapılarak, 8 aile belirlendi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Isparta Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, orman köylülerinin gelirinin arttırılması ve alternatif geçim kaynaklarının oluşturulması kapsamında yapılan çalışmalara devam ettiklerini, özellikle Isparta ili Keçiborlu ilçesi bölgesinde köylüler tarafından üretimi yapılan lavantanın, yaygınlaştırılması ve üretimin arttırılması amacıyla tip proje hazırlanarak ilk defa olarak ORKÖY kredilendirmeleri kapsamında 2014 yılında Kuyucak ve Çukurören köylerinde 8 aileye 128 bin TL destek verileceğini bildirdi. Değirmenci, ayrıca fidan temini noktasında bu sene EğirdirFidanlığında 20 bin adet lavanta üretiminin yapıldığını, yapılacak desteklemeyle, 5 dekar arazide kullanılmak şartıyla kişi başına verilecek 16 bin TL’nin 12,800 TL’sının krediolarak 3,200 TL’sının ise hibe olarak kullandırılacağını kaydetti.

LAVANTAYA YOĞUN TALEP

Lavanta fidelerinin üretimini yapan Eğirdir Fidanlık Müdürü Alime Divrik ise yaptığı açıklamada, “Itri bitkilerden biberiye, lavanta, kekik üretiyoruz. Lavanta fidelerini son üç yıldır yetiştiriyoruz. Bu çalışma Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın bal ormanları projesi ile başladı. Bal ormanı tesisleri için talep edilen lavanta, daha sonra güle alternatif ürün olarak anılmaya başlandı. Bu nedenle bizden çok fazla lavanta fidesi talebi oldu. Orman müdürlüklerinin yanında vatandaşlardan da ciddi talep geldi. Bu yıl için 20 bin lavanta fidesi üreteceğiz. Bunun yanında 5 bin adet biberiye fidesi yetiştireceğiz” dedi.

MARİM’DEN 400 BİN LAVANTA FİDESİ

Lavanta konusunda çalışma yürüten bir kurumda Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM) oldu. Lavanta üzerinde iki yıldır çalışma yaptıklarını söyleyen MARİM Müdürü İsa Eren, “Lavanta projesi, iki yıldır devam eden bir proje ilk yıl sekiz ilde demonstrasyon bahçeleri kuruldu. İyi sonuçlar alınınca bu yıl 400 bin lavanta fidesi üretilip Tarım İl Müdürlükleri vasıtası ile dağıtıldı. Türkiye‘de kitlesel manada üretilen en büyük lavanta Isparta‘da üretildi. Bunun yanında 15 bin Azerbaycan Arıcılık ve İpek Böcekçiliği Araştırma Enstitüsünün talebi üzerine 15 bin adet fide de Azerbaycan‘a gönderilecek. Azerbaycan Arıcılık ve İpek Böcekçiliği Araştırma Enstitüsü lavanta balı üretimi konusunda çalışma yapacak” diye konuştu.

LAVANTANIN GELECEĞİ PARLAK

Isparta‘nın doğası ile tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi noktasında avantajlı bir bölge olduğuna dikkat çeken MARİM Müdürü İsa Eren şunları kaydetti:

“Lavantanın geleceği çok parlak görünüyor. Isparta ıtırlı bitki dediğimiz ıtri ve tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi noktasında çok elverişli bir bölge. Özellikle Toroslar, kıraç alanda susuz tarımla uğraşan vatandaşlar için çok avantajlı bir bitki. Biz gelecek yıllarda daEğirdir Meyvecilik Araştırma Müdürlüğü olarak lavanta fidesi üreteceğiz. Her yıl ortalama 250-300 bin lavanta fidesi üretmeyi hedefliyoruz. Bu yıl çok fazla talep vardı. Elimizde 2 milyon lavanta fidesi olsa hepsi gidecekti.”

iha

Isparta Lavanta Kokacak

GTHB Personel - 7:30 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.