Hayal etti, gerçek oldu
Çorum’un Mecitözü’ne ilçesine bağlı Kozören köyünde yaşayan girişimci işadamı Elvan Güngören, TKDK’dan aldığı destekle hayallerini gerçekleştirdi.
Çocuk yaşlarda tek kolunu kaybetmesine rağmen hayata olan inancını yitirmeyen ve hayallerinin peşinde koşan Güngören, bugün Mecitözü’nün hayvancılığına yön veren isimlerin başında geliyor.
Azmi ve mücadelesi ile herkese örnek olan 45 yaşındaki girişimci işadamı Elvan Güngören, başarısı ile parmak ısırtıyor.
TKDK’dan aldığı destekle hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan Güngören, Kozören köyündeki çiftliklerinin kapısını gazetemize açtı.
Hayvancılığın baba mesleği olduğunu anlatan Güngören, çocukluktan beri hayvancılıkla uğraştığını belirterek, TKDK sayesinde çocukluk hayallerini gerçekleştirdiğini söyledi.
Mecitözü’nde esnaflık yaparken, başka ilçelere mal götürdüklerini ve o ilçelerde TKDK sayesinde kurulan çiftlikleri gördüklerini belirten Güngören; ‘Bizim hayalini kurduğumuz çiftlik böyle başladı.” dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) IPARD I dönemi 14.çağrısında sunduğu süt üretimine yönelik 120 büyükbaş sağmal hayvan kapasiteli projesiyle, yaklaşık 2 milyon 880 bin liralık yatırımı için 1 milyon 515 bin lira hibe alan Elvan Güngören, hayalini kurduğu çiftliğin nasıl gerçekleştiğini gazetemize anlattı;
“Köyde ufak bir ahırımız vardı orası bize yetmiyordu. Mecitözü’ne geldik, esnaflık yapmaya başladık. Merzifon’a, Havza’ya, Suluova’ya yem götürüyorduk. Oralarda TKDK’nın yaptığı çiftlikleri duyduk. Bize de tavsiye ettiler. Projemizi çizdirdik. TKDK’ya teslim ettik ve bizim projemiz onaylandı. Köyümüzde atadan kalma yöntemlerle çalıştığımız, 30 büyükbaşlık kapasiteli eski işletmemizde yıllarca rahmetli babam ve 2 ağabeyimle birlikte hayvancılıkla uğraştık. 200 dekarı aşkın arazimizde tarımsal faaliyetler gerçekleştirdik. 3 kardeş, yem hammaddesi alım satımıyla uğraştık. Sonra ilçemizde faaliyet gösteren yem fabrikası satın aldık. Ama hep böylesi modern bir hayvancılık işletmesine sahip olmanın hayalini kurduk. TKDK desteğinden Çorum’da düzenlenen ilk tanıtım toplantısıyla haberdar olduk. Lakin o dönemler hem inanamadık hem de yatırım yapmak için cesaret bulamadık. Destek alıp, işletme kuranların haberlerini duydukça bizimde cesaretimiz arttı. 2015 yılı Haziran ayında adıma hazırlattığımız projemizi, 2016 yılı sonunda tamamladık. Çorum-Mecitözü-Amasya yolu kıyısında yer alan arazimiz üzerinde, yeni modern işletmemizi kurduk. Projemizle aldığımız destekle yaptığımız yatırımdaki yükümüzü azalttık. AB standartlarında kurduğumuz işletmemizde, hayvan sağlığı ve refahı ön plandadır. Bu modern işletmemizde otomatik süt sağım sistemi ile hijyenik koşullarda süt üretiyoruz. Destekle aldığımız makine ve ekipmanlar sayesinde işgücünden tasarruf ediyor, otomatik gübre sıyırıcı, gübre yönetimi ekipmanları, yemleme ekipmanlarıyla hayvanlarımız için konforlu bir ortam oluşturuyoruz. Gerek işletmemizdeki hayvan varlığımız, gerekse buzağı, dana ve damızlık düve satışlarımızla ilçemiz hayvancılığına ve hayvan varlığına, dolayısıyla süt ve damızlık hayvan üretimine katkı sağlıyoruz. Almanya’dan 120 simmental ırkı hayvan ithal ettik. İşletmemiz, kurduğumuz günden beri tam kapasite sağmal hayvan varlığına sahiptir. Bugün 120 sağmal hayvan ve genç hayvanlarla birlikte 240 hayvanımız var. Günlük 2 ton litre süt üretiyoruz. Şunun bilinmesini isteriz ki, bu destek yerini buldu. Hep desteklerini gördüğümüz TKDK çalışanlarına ve belki babanın oğluna veremeyeceği desteği vererek hayalimizin gerçekleşmesini sağlayan devletimize teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu
‘HEDEFİMİZ 500 HAYVANA ULAŞMAK VE YURDIŞINA İHRACAT ETMEK’
30 hayvanla başladıkları çiftlikte bugün 2 yılda 250 hayvana ulaştıklarını kaydeden Güngören, hedeflerinin 500 hayvana ulaşarak yurtdışına hayvan ihracat etmek olduğunu söyledi.
TKDK’nın verdiği GES projesinden de yaralanmak istediklerini belirten Günögren, çiftliğine çatısına güneş enerji paneli düşündüklerini söyledi. TKDK’nın vereceği destekle çiftliğin hem enerjisini kendi sağlayacaklarını hem de ürettikleri elektriği devlete satmayı düşündüklerini ifade eden Güngören, bunun için projelerinin hazır olduğunu, TKDK’nın yeni dönem çağrısını beklediklerini kaydetti.
‘YEM DESTEĞİ BEKLİYORUZ’
İşletme olarak devletten yem desteği beklediklerini de sözlerine ekleyen Güngören; “ Yem hammaddesi yükseldiği için biraz sıkıntı yaşıyoruz. Devletin çiftçiye, üreticiye desteklerini duyuyoruz ama bize yem desteği verilmiyor. Devletimiz bize biraz daha destek verirse biz 250 hayvanı 1000 hayvana çıkarırız. Böylece ülkemizde hem biz kazanırız hem devletimiz kazanır.” diye konuştu.
kaynak: Çorum Hakimiyet http://www.corumhakimiyet.net/guncel/hayal-etti-gercek-oldu-h7118.html
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu