Ordu İl Müdürlüğünde Genç Çiftçi Projesi Kapsamında Arıcılık Ekipmanları Dağıtıldı
Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından uygulanan “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında arıcılık malzemeleri almaya hak kazanan genç çiftçilerimizin ekipmanları düzenlenen törenle dağıtıldı. Programda ayrıca İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen “Annelerin Elinden Arı Sütü Üretimi” projesi kapsamında düzenlenen eğitime katılan kadın yetiştiricilerimize belgeleri takdim edildi.
İl Müdürlüğümüz kampüsünde düzenlenen törene Vali Seddar YAVUZ, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal YILMAZ, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah KONAK, Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın ÇİFÇİ, kurum amirleri ve arı yetiştiricileri katılmıştır.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; Özellikle köylerimizde yaşayan gençlerimiz tarafından büyük şehirlere doğru bir göç hadisesi yaşanmaktadır. Bunun sonucunda da köylerimizde yaşlı nüfus kalmaktadır. Bu da sürdürülebilir tarımsal üretimi imkansız hale getirmekte ve verimliliği düşürmektedir. İşte bu noktada Bakanlığımız tarafından doğup büyüdüğü topraklardan çeşitli nedenlerle büyük şehirlere göç eden ve büyük şehrin varoşlarında bin bir güçlükler içerisinde hayatını devam ettiren gençlerimizin tekrar doğup büyüdüğü topraklara dönmesi ve tarımsal üretime katkı sağlamaları amacıyla birçok proje uygulanmaktadır. Bu projeler arasında Bakanlığımız tarafından 2016 yılında başlatılan “Genç Çiftçi Projesi” çok önemlidir. Genç çiftçi projesi kapsamında İlimizde 3 yıllık süre zarfında 689 genç çiftçimiz bu projeden faydalandırılmıştır. Bu projeler arasında ilimiz için önemli olan arıcılık projeleri de çok önemli yer tutmaktadır. Bugün burada 21 genç arıcımıza 40’ar adet arılı kovan ve arıcılık yapabilmeleri için gerekli olan malzemelerin teslimini gerçekleştireceğiz. Bunun sonucunda İl genelinde 2016-2018 yılları arası toplamda 59 arıcımıza genç çiftçi projesinden destek vermiş olacağız.
İlimizde uyguladığımız bir diğer projemiz kapsamında ise Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi amacıyla hazırladığımız “Annelerin Elinden Arı Sütü Üretim Projesi”nden yararlanacak kadın arıcılarımızın belgelerini de bugün burada takdim edeceğiz. Bu proje ile birlikte arıcılık yapan üreticilerimizi arı sütü üretimine teşvik etmiş olacağız. Fındıkta, kivide ve diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi arıcılıkta da bugüne kadar uyguladığımız projeler yanında bundan sonra uygulayacağımız projelerle de tarımsal hasılayı artırmaya ve tarımsal üretimden elde edilen ürünler ile ilimiz ekonomisine çok daha fazla katkı sunmaya bundan sonraki süreçte de İnşallah devam edeceğiz. Bu çalışmaları gerçekleştirmemiz de gerek talimatları ile gerekse de düzenlediğimiz programlarda sürekli yanımızda olan ve bugün de aramızda bulunan Sayın Valimize üreticilerimiz adına sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum. Ben bu projelerin ilimiz ve ülkemiz tarımı adına hayırlara vesile olmasını diliyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” diyerek sözlerine son verdi.
İl Müdürümüz Kemal YILMAZ’ın konuşmasının ardından Sayın Valimiz Seddar YAVUZ da bir konuşma yaparak; “Değerli arkadaşlarım malum olduğu üzere Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti Devleti her alanda önemli hizmetler yatırımlar ve gelişmeler elde ediyor. İşte bugün yine bununla ilgili bir projede sizlerle bir aradayız. Genç Çiftçi Projesini gerçekten kırsalda yaşayan veya kırsalda tekrar iş kurmak isteyen gençlerimizin önünü açacak bir proje olarak görüyoruz. Nitekim bugüne kadar 689 çiftçimize Ordu ilimizde 21 milyon TL civarında bir kaynak aktarılmış ve hibe verilmiştir. Değerli arkadaşlarım malum olduğu üzere kırsaldan kente doğru bir göç var ve bunun birçok sebebi mevcut. İş alanlarının sınırlı olması, diğer taraftan insanların daha iyi yaşam koşullarının peşinde koşması, eğitim sağlık gibi hizmetlere daha yakın olma arzusu gibi birçok husus var. Ama şunu söylememiz gerekir ki Ordu özelinde çok ciddi göç vermiş bir şehir durumundayız. Dolayısıyla biz bu şehri geliştirmek, kalkındırmak ve büyütmek istiyoruz. Bunu yapabilmemiz için de her sektörde yeni bir yaklaşıma ihtiyacımız var ki işte bu projelerden bir tanesi de bu projedir. İlimizde yaklaşık 600.000 civarında arı kovanımız ve 17.000 ton civarında bal üretimimiz ile Türkiye’de birinciyiz. Yine ilimize Türkiye’de ve Avrupa’da eşi olmayan BALMER tesisi kurduk ve bugünkü fiyatlarla yaklaşık 75- 80 milyon TL’ye mal olan ve tamamı hibe olan bir tesis hizmete açtık. Bu tesis sayesinde özellikle zor şartlarda bal üretimi yapan çiftçilerimizin alın terini, emeğini daha iyi değerlendirme fırsatı yaratacak bir tesis ile karşı karşıyayız. Tabi arıcılık deyince sadece bal üretimi anlamamak gerekiyor bununla alakalı kilogram olarak daha hafif ama verimi ve karı yüksek olan arı sütü, Propolis gibi alanlara da girmemiz gerekiyor. İşte bugün burada bunu gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu vesileyle öncelikle hanım kardeşlerimizi “Annelerin Elinden Arı Sütü Üretimi Projesi”ne katıldıkları için canı gönülden tebrik ediyorum. Bu projelerde emeği geçen tüm kardeşlerimize ve böylesi bir günde bizimle bir arada olmanız vesilesiyle hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor bol kazançlar diliyorum.” demiştir.
Sayın Valimizin konuşmasının ardından “Annelerin Elinden Arı Sütü Üretimi Projesi” kapsamında eğitim alan kadın çiftçilerimize katılım belgeleri, genç çiftçi projesinden destek alan yetiştiricilerimize de 30 bin TL değerinde temsili çek verilerek arıcılık ekipmanları dağıtılmıştır.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu