Bartın’da İtalyan çimi denemesi!
Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden demonstrasyon (deneme) için temin edilen İtalyan çimi tohumluğu “İlk adım” çeşidi Bartın’da Şiremirçavuş, Şiremirtabaklar, Çeştepe ve Yeğenli köylerinde olmak üzere 4 çiftçiye 5’er dekarlık alanda toplam 20 dekarda ekimi gerçekleştirildi.
Konuyla ilgili olarak Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
Yapılan denemeler sonucunda ilk biçimde 1 dekar alandan ortalama 900 kg kuru ot alınmıştır. Aynı alandan daha iki biçim yapılabilecektir. İlimiz koşullarında üç biçimin sonunda İtalyan çiminden ortalama 1.500 kg kuru ot alınacağı tahmin edilmektedir.
Yerinde incelemeler yapmak üzere denemenin yapıldığı Yeğenli Köyündeki üreticimiz Mustafa ÇELİK’in tarlası ziyaret edildi. Ziyarete İl Müdürü Abdulsetter BAYRAM, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Gönül Merve ŞEN KUL, Ziraat Mühendisleri Mukaddes İNCETÜFEKÇİ ve Kemal AYKUT, Tekniker Okan KALAFAT, Yeğenli köyü muhtarı Fahri ÖZDEMİR ve çiftçilerimiz katıldı.
İtalyan Çimi Tarımı;
İtalyan çimi en iyi gelişimi nötr veya hafif asit, iyi drenajlı ve verimli topraklarda yapar. Yüksek verim için toprağın azotça zengin olması gereklidir. Tohum ekilişi, keseksiz ve iyi hazırlanmış bir tohum yatağına dekara 2-3 kg’ı geçmeyecek şekilde ve 1,5-2 cm’lik toprak derinliğine yapılması gerekir. Saf olarak ekilişte tahıl mibzeriyle ekilmesi önerilmektedir. Tohum ekildikten sonra toprağın nemle tutulması gelişmeyi hızlandırmaktadır. Çimler birim alandan yüksek kuru madde verimi sağlamaları ve yıl içerisinde birkaç kez gelişme göstermeleri nedeniyle topraktan fazla miktarda azot alır. Dekara atılacak azotlu gübre miktarı 15-20 kg ‘dır.
Çim gelişmesi ve ot veriminin arttırılması için sıcak dönemlerde 15 gün arayla geceleri bol sulama yapılmalıdır.
Bitki boyu ilimizde yapılan denemelerde ortalama 120 cm’yi bulmuştur. Hasat tarlada % 50 oranında başakların polen dökmeye başladığı dönemde toprak seviyesinden 5 cm yükseklikte yapılmalıdır. Kuru şartlarda birim alandan 2-3 biçim sulu şartlarda 5-6 biçim alınır. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yapılan araştırmalara göre birim alandan elde edilen kuru ot verimi dekara 585-2100 kg’dır.
Birim alandan birden fazla biçim alınan bu çeşit; kuru ot olarak, silaj yapılarak, günlük yeşil biçilerek ve otlatma yapılarak değerlendirilmekte, içindeki protein oranı %19 u geçerek, protein oranı %16 olan yoncaya rakip olmaktadır. Kuru madde oranı %30-45 arasında olmasıyla besi hayvanlarında kondisyon artışı, süt hayvanlarında %20 süt veriminde artış sağlamaktadır.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu