Zeytinde yüksek rekolte bekleniyor
Türkiye’nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Edremit Körfezi’nde, bu sezon yüksek rekolte beklentisi hakim.
Türkiye’de, yaklaşık 13 milyon zeytin ağacı ile önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Edremit Körfezi’nde, bu sezon verimin yüksek olması bekleniyor.
Kuraklık nedeniyle geçen yıl zeytinde kalite ve rekolte kayıplarının yaşandığı Edremit Körfezi’nde yer alan Balıkesir’in Edremit, Ayvalık, Gömeç, Burhaniye ve Havran ilçelerinde, zaman zaman etkili olan yaz yağışları zeytin üreticilerini umutlandırdı.
Zeytin üreticilerinin hep iyi ve verimli bir mahsul beklentisi taşıdığını ancak geçen yıl bazı olumsuzluklar yaşandığını hatırlatan Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, bu sene her şeyin iyi başladığını dile getirerek, “Mevsim yağışları gayet güzel geçti. Üretici zeytinine sahip çıktı. Bakanlık, budama destekleriyle, iyi tarım uygulamaları destekleriyle zeytinciyi sübvanse etti. Zeytinci de bunun karşılığını zeytine verdi diye düşünüyorum. Böyle olunca mahsul tutumları da yavaş yavaş belirmeye başladı. Artık zeytini dalında görebiliyoruz. Son iki hafta içinde özellikle Edremit bölgemizde görülen yağışların zararsız olması çok sevindirici. Güzel yağış oldu ve bu yağışlar zeytine mutlaka olumlu yönde dönüş sağlayacaktır. Böyle giderse zeytin rekoltesinin bu sene tatmin edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Üreticiler ortanın üzerinde bir mahsulden bahsediyor”
Yaz sürecinde zeytin ağaçlarına iyi bakmak gerektiğini vurgulayan Diker şunları kaydetti:
“Zaman zaman araziye çıkarak üreticilerimizin bölgesel olarak ne durumda olduklarını veya bize gelen üreticilerle yaptığımız sohbetlerimizde mahallelerinde, köylerinde veya arazilerindeki zeytin tutumunun, zeytin bağlamasının, mahsulün ne durumda olduğunu sorup onların görüşlerini alıyoruz. Çoğunlukla ortanın üzerinde bir mahsul olduğundan bahsediyor üreticiler. Buradaki amaç, bu zeytinliklere iyi bakmak. Şu anda su ihtiyaçlarını iyi karşılamamız gerekir. Aşırı sıcakların olmaması gerekir ki önümüzde tehlikeli olarak ağustos ayı var. İlaçlamaların zamanında olması gerekir. Önümüzdeki aydan itibaren, zeytinin en kötü düşmanı olan zeytin sineğine karşı dikkatli olmak gerekir. Bu çalışmaları takip etmek gerekir. Tüm bu süreci hep birlikte sağlıklı bir şekilde geçirirsek, hasat zamanına daha iyi ulaşacağımıza inanıyorum.”
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu