18° Parçalı az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Karan ‘Fındık TMO’da 10,5 lira, serbest piyasada 9,5 lira’

GTHB Personel - Haziran 8, 2017 12:17 pm A A

Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan fındığın fiyatı üreticinin yüzünü bir türlü güldürmüyor. Son 4 yıldır külleme ve zirai afetlerle maddi zararlar gören üretici mahsulünün fiyatının maliyetini karşılamadığından yakınıyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) sektöre girmesiyle fiyatlarda beklenen artış görülmedi. TMO’nun alım noktalarından fındık randımana göre 10,5 liralık fiyatları görürken, serbest piyasada fiyatlar 9,5 liradan işlem görüyor.
Fiyatların TMO’da ve serbest piyasada farklı olmasını değerlendiren Karan, “Biz burada kimseyi suçlamak istemiyoruz ama sektördeki alıcılarında biraz insaflı davranması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Fındık fiyatları TMO’da 10,5 lira, serbest piyasada 9,5 lira”
Önemli olanın TMO’nun piyasada olması olduğunu belirten Karan, “TMO 10, 5 lira gibi bir rakam açıkladı ama randıman farkı da var bunun içerisinde fakat serbest piyasada fiyatların 9,5 liraya kadar düştüğünü görüyoruz. Tabi üreticinin elinde çok fazla bir fındık kalmadı bu zamana kadar satıcıların elinde fındık olduğu söyleniyor. Tabi bu fındıkların akıbetini bilmiyoruz ama 9,5 lira gibi bir rakamda maliyetinin altında bir rakam. Bu da üreticiyi memnun edecek bir rakam değil. Elinde fındık olan üreticide bu rakamlara fındığını satmıyor. En Önemlisi TMO’nun piyasada olmasıydı. Çünkü sektörde bir tekelleşme var bunu hükümet ve bütün sektör paydaşları artık kabul ediyor. Sektörde bir tekelleşme var, bu tekelleşmeyi de üretici kendi gücüyle kıramayacağını herkes biliyor. Bundan dolayı devletimizin de bu piyasada bir oyuncu olması önemli. TMO’nun da bundan sonraki dönemde sektörde olmasını düşünüyoruz ve olacağına inanıyoruz. Devletin işin içinde olmasıyla beraber piyasaya bir çeki düzen gelir. Üretici fındığı kaça alacağını bundan sonraki yıllarda bileceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Çiftçileri de uyaran Oda Başkanı Karan, “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yenileme tarihi 2017 yılı için 30 Haziran tarihinde son bulacak. Çiftçilerimiz bu tarihe kadar kayıtlarını yenilemeleri gerekiyor, bu tarihten önce yapılmasında çiftçimiz içinde fayda var. Biz şuan bu konuda yoğun bir şekilde çiftçilerimiz uyarıyoruz” diye konuştu.

GTHB Personel - 12:17 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.