Parçalı bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Badem üretim alanında Adıyaman zirveye oturdu

GTHB Personel - Mart 7, 2017 7:00 pm A A

Beş yıl önce yaklaşık 4 bin dekarda üretilen bademe yapılan destekleme çalışmaları sayesinde, geçen yıl 40 bin dekarlık üretim sahasına ulaşan Adıyaman, Türkiye’de en çok badem arazisine sahip iller sıralamasında zirveye oturdu.

Dünyada badem üretim alanında önemli bir yere sahip Türkiye’de, 2012 yılında yaklaşık 240 bin dekar olan badem üretim alanı geçen yıl 340 bin dekar civarına yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, badem üretim alanındaki artışta en dikkati çeken il, Adıyaman oldu. Üretim alanı bakımından Manisa, Şanlıurfa, Muğla, Antalya, Adana gibi illeri geride bırakan Adıyaman, geçen yıl en fazla badem arazisine sahip il sıralamasında birinci sıraya çıktı.

Beş yıl önce 4 bin dekar alanda badem üretimi yaparken, destekler ve çalışmalar sayesinde 40 bin dekarlık badem arazisine ulaşan Adıyamanlı çiftçiler, yatırımlarının “meyvesini” almaya başladı.2014 yılında bin 237 ton badem hasadı yapan Adıyamanlı çiftçiler, 2015’te bin 800, 2016 yılında ise neredeyse yüzde yüzlük bir artışla 3 bin 576 ton badem rekoltesine ulaştı.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitü olarak Antep fıstığından sonra ikinci öncelikli çalışma alanlarının badem olduğunu söyledi.

TÜİK verilerine bakıldığında Türkiye’de badem üretim alanının her geçen gün arttığını aktaran Aslan, “Son 5 yıla bakıldığında yüzde 40’tan fazla bir artış var. Bu artış sevindirici, çünkü ülkemiz badem ithalatı yapmakta. Badem üretilen alanın artması sayesinde artacak üretimimiz ithalat ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.” diye konuştu.

– “Üretim alanı, 2-3 yıl içerisinde ürüne dönüşebiliyor”

Ülke genelinde badem üretim alanlarındaki artışta Adıyaman’ın dikkati çektiğini vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

“Özellikle Adıyaman ilinde bademe olan ilgi hızlı bir şekilde artıyor. Beş yıl önce 3 bin 883 dekar olan üretim alanı 10 kat artarak 40 bin dekara ulaştı. Bu da haliyle üretime yansıyor.Artan üretim alanının rekolteye yansıması, Antep fıstığının aksine bademde çok daha çabuk gerçekleşiyor. Üretim alanı, 2-3 yıl içerisinde ürüne dönüşebiliyor. Örneğin,5 yıl önce 669 ton badem üretilen Adıyaman’da, her geçen yıl üretim alanındaki artışın ürüne dönüşmesiyle, geçen yılki rekolte 3 bin 576 tona ulaştı. Üretimde 7. sırada yer alan Adıyaman, ilerleyen yıllarda üretim alanındaki başarısını yakalayacaktır.”

GTHB Personel - 7:00 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.