Aşılı ceviz fidanları Adilcevaz ekonomisini canlandıracak
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde ceviz fidanı üreticileri kalem aşılarını toplamaya başladı.
İlçeye bağlı Bahçedere köyünde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafında verilen 90 bin lira hibe desteğiyle serada aşılı ceviz fidanı üretimine başlayan Erdal Günay, ilçedeki kaliteli ceviz ağaçlarından topladığı aşılarla 10 dönümlük arazisine gen bahçesi kurdu. Adilcevaz cevizinin bölge ve ülke genelinde yaygınlaştırılması için çalışmalarına ara vermeden sürdüren Erdal Günay, kış ortasında ilçedeki kaliteli ceviz ağaçlarından topladığı kalem aşılarını soğuk depolarda ve toprağa gömerek muhafaza ediyor.
Muhafaza edilen kalem aşıları, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte ceviz fidanlarına aşılanacak. Erdal Günay, aşıladıkları ceviz fidanlarının satışını yaparak yıllık 100 bin lira gelir elde ettiğini söyledi. Erdal Günay, aşılı ceviz fidanlarının ilçe ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını ifade ederek, “Kalem aşılarını genellikle şubat ayında alıyoruz. Çünkü kışın uyuma aşamasında olan ceviz ağaçları, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte su aldığından dolayı kalem aşısında kullanılmaz. Bu nedenle şubat ayında aldığımız kalem aşılarını soğuk depolarda ya da toprağa gömerek saklıyoruz ve aşı zamanı çıkarıp kullanıyoruz. Yıllık ortalama beş bin civarında ceviz aşısı yapıyoruz. Yaptığımız aşılarda Adilcevaz’ın en iyi ceviz ağaçlarından kalem aşıları alıyoruz. Aynı zamanda ilçemizde 10 dönüme yakın bir gen bahçesi kurduk. Bu sayede belki ileriki zamanlarda elli bin ya da yüz bin civarında aşı yapabilme imkanı elde etmiş olacağız. Çünkü şu anda aşı yapmak için kalem sıkıntısı çektiğimizden dolayı çok fazla aşı yapamıyoruz. Bu sayıyı arttırdığımız zaman Adilcevaz ekonomisine önemli bir katkı sağlamış olacağız. Aşılı cevizin tanesini 20 ile 25 lira arasında satıyoruz. Yıllık beş bin ceviz aşısı yaparsak, yıllık ortalama 100 bin lira gelir elde ediyoruz. Valimiz, kaymakamımız ve belediye başkanımız yaptığımız bu çalışmalarda bizlere her zaman destek veriyorlar. Bu sayede biz ceviz üreticilerinin önü açıktır. Şu anda Adilcevaz cevizi gelebileceği en iyi noktadadır. İnşallah birkaç yıl içerisinde Adilcevaz cevizi daha iyi yerlere gelecektir. İlçede herkesin cevizden önemli bir gelir elde ederek pay alacağını düşünüyorum” dedi.
İlçe ekonomisinin ve geleceğinin ceviz üretiminde olduğuna dikkat çeken Erdal Günay, ilçede bu işi yapmak isteyenlere yapılması gereken çalışmalar hakkında destek olabileceklerini de sözlerine ekledi.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu