Parçalı bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Elektronik ölçüm kivide kaliteyi artırıyor

Elektronik ölçüm kivide kaliteyi artırıyor
Tarım - Kasım 8, 2016 7:27 am A A

Türkiye’nin önemli kivi üretim merkezlerinden Yalova’da, kivi üretimi yapan çiftçiler, hasat döneminde kullandıkları refraktometre cihazı sayesinde daha kaliteli ürün elde ediyor.

Çınarcık Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hakan Demirhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaliteli ürün elde edebilmek için kivinin doğru zamanda hasat edilmesi gerektiğini belirtti.

Demirhan, “Çınarcık ilçemizde kivi hasadına başlandı. Kivinin hasat zamanı diğer meyveler gibi gözle değil refraktometre yardımıyla, ürünün içindeki suda çözünen kuru madde miktarı ölçülerek belirlenmektedir. Bu söz konusu alet çiftçilerimiz tarafından da yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Suda çözünen kuru madde miktarı 5,5 ila 6 oranına geldiği zaman kivi hasat olgunluğuna gelmiş demektir. Kivi diğer meyve türleri gibi yine hasat edilir edilmez yeme olgunluğuna gelmez, onun belirli bir süre beklemesi gerekiyor. O nedenle bu yöntem uygulanmaktadır.” diye konuştu.

Kivide erken hasat yapıldığında şeker miktarının az olduğunu vurgulayan Demirhan, “Bu durumda da istediğimiz renk skalasını yakalamama durumumuz olur, dolayısıyla kivide kalite düşüklüğü meydana gelir. Yine aynı şekilde geç hasat edildiği zaman da belirli olgunluğun üstüne çıktığı için kalite düşer. Saklama koşulları açısından da raf ömrü kısaldığı için bu, çiftçilere olumsuz yansır.” ifadesini kullandı.

– “Bu cihaz sayesinde ürünümüzün kalitesi, verimliliği artmaktadır”

Kocadere Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erdem Akıncı da elektronik ölçüm sayesinde ürün kalitesinin arttığını ve köylerinde yaklaşık 15 senedir kivi üretildiğini anımsatan Akıncı, “Hasat zamanında kullandığımız bu cihaz sayesinde ürünümüzün kalitesi, verimliliği artmaktadır. Ürünün kalitesi, verimliliği ve gramajında karımız oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kocadere köyünde kivi üreten Okan Doğan da köyde yaklaşık 600 ton kivi üretimi yapıldığını kaydederek, kivi hasadı öncesinde elektronik cihazla ölçüm yaptıklarını bildirdi.

Doğan, şöyle devam etti:

“Ölçüm yaptığımızda göstergeler, 6 civarı olduğu zaman hasadımız gerçekleşmektedir. Suda çözülen kuru madde miktarı, 4-4,5 seviyelerinde yaparsak, hasatta verim düşüklüğü yaşarız. Hasadı 6-6,5 seviyelerinde yaparsak her zaman çiftçi kazanır. Elektronik cihazla ölçüp, hasat yapmaya başlayınca kivide kalite arttı. Şu an fiyatlarımız kilogramda 2-2,75 lira aralığında. Alıcılar ayağımıza geliyor. Topluyoruz, teslim ediyoruz ve paramızı alıyoruz. Çok bereketli bir ürün. Kocadere köyünü kivi havzası yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Hedefimiz yaklaşık 250 dönüm araziye daha kivi ekimi yaparak bu sayıyı 2 bin tona çıkarmak. Şu anda en kaliteli kivi Kocadere köyümüzde üretilmektedir. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan, sadece suni gübre kullanarak, çok kaliteli ürün elde ediyoruz. Kivilerimizin biri 180-200 gram ağırlığında oluyor.”

Tarım - 7:27 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.