“6. Alaçatı Ot Festivali” başlıyor!
Çeşme-Alaçatı’da düzenlenen “Ot Festivali” bu sene 6. kez, alanının uzmanı akademisyenlerin de katılımıyla gerçekleşecek. Bu seneki teması ‘ebegümeci’ olan festival, bugün başlıyor ve 3 gün sürecek.
İzmir’in Çeşme Belediyesi’nin destekleriyle, Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen, “Otların Rüzgarlı Öyküsü: Alaçatı Ot Festivali” bu sene 6. kez yapılıyor. Yapıldığı ilk günden beri bölgedeki endemik türleri konu alan festivalin gündeminde bu sene ‘ebegümeci’ var. Her sene olduğu gibi bu sene de seçilen otla yemekler yapılacak, farklı kullanım alanları hakkında bilgiler verilecek ve bu endemik tür mercek altına alınacak.
Biyoçeşitlilik uzmanları Çeşme’de
Bu sene ayrıca, farklı kıtalardan dört ülkenin bakanlıklar düzeyinde katıldığı bir oluşum olan “Gıda ve Beslenme Biyoçeşitlilik Projesi (Biodiversity for Food and Nutrition Project)” de, dünyada alanının en iyisi akademisyenleri ağırlayacak. 26-29 Mart 2015 tarihleri arasında sürecek festivalde dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen akademisyenler, hem incelemelerde bulunacak hem de seminerlerde endemik bitki türleri üzerine bilgi verecek.
“Biyoçeşitliliğin Korunması, Geliştirilmiş İnsan Beslenmesi ve Refah için Sürdürülebilir Kullanımı Projesi (Mainstreaming Biodiversity Conservation and Sustainable Us for Improved Human Nutrion and Well-being Project)”, tarımda biyoçeşitliliğin hızla azalması üzerine ortaya çıkan endişeler sebebiyle 2012 yılında faaliyetlerine başlamış bir proje. Brezilya, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye’nin üst düzey kurumları aracılığıyla dahil olduğu bu proje, beslenmeye uygun ve potansiyel yabani türler başta olmak üzere çevreye baskı, insanların tercihleri, azalan ya da yanlış kullanılan tarım arazileri sebebiyle yok olma tehlikesi bulunan türleri korumak ve azalan biyoçeşitlilik grafiğini tersine dönüştürmeyi amaçlıyor.
Tarla kenarlarında yetişen ebegümeci
Türkiye’de yabani olarak yetişen malva bitkisi, ebegümecigiller familyasının bir üyesi. Malva cinsinin yaklaşık 30 çeşidi var. Türkiye’de ise bu çeşitlerden 10 tanesinin yayıldığı görülüyor. Halk arasında hepsine ‘ebegümeci’ deniyor. Çeşme ve çevresinde görülen 6 adet olduğu söyleniyor. Bunlar; korkut, yastıman, tolik, ilmikotu, mülkek ve ebegümeci olarak sayılıyor. Yol ve tarla kenarlarında, boş alanlarda kendi kendine yetişen bu yabani ot 20-30 cm’e kadar büyüyebiliyor. Mayıs ayından Eylül ayına kadar çiçekleniyor, pembe ya da eflatuna bakan renkte çiçekler veriyor.
Ege Bölgesi’nde ebegümecinin körpe yaprakları haşlanarak ekşili veya yoğurtlu salatası yapılıyor. Çiğ olarak da yeniliyor. Sarması, çorbası yapılabildiği gibi, omletlerde, kreplerde, böreklerde de kullanılabiliyor. Ayrıca yaprakları, sapları, çiçekleri geleneksel tıpta kullanıldığı gibi, kozmetik sanayinde de kullanılabiliyor.
kaynak: tarım 2023
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu