2016 Dünya Arı Günü Kastamonu’da kutlanacak
Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Erden, 2016 yılında Mayıs ayında kutlanacak olan Dünya Arı Günü’nün Kastamonu’da yapılacağını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Arıcılığı Geliştirme Projesi kapsamında Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliğine üye ve AKS sistemine kayıtlı 167 aileye 6’şar adet polen tuzaklı kovan tablası alımı için proje hazırladı. Bu kapsamda Kastamonu’da arıcılığın modern üretim koşulları oluşturularak arı ürünleri üretiminde verim ve kalitenin arttırılmasının yanı sıra bal, polen, bal mumu, propolis, arı sütü, oğul arı ürünlerinin üretiminin geliştirilmesi de hedefleniyor.
İlk etapla oluşturulan proje kapsamında varroa mücadelesi rutubet telafisi ve polen üretimi için 167 arı üreticisine 6’şar adet polen tuzaklı kovan tablası dağıtıldı.
İl Özel İdaresi destekli olarak Arıcılığı Geliştirme Projesi kapsamında kovanlar, arılar, petek ve polen kapanları yetiştiriciler tarafından karşılanmak üzere 29 bin TL bedelle 750 adet polen tuzaklı kovan tablası alınarak arı yetiştiricilerine hibe olarak dağıtıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün bahçesinde gerçekleştirilen dağıtım töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, “Kastamonu’da arıcılık çok önemlidir. Kaliteli arı ürünleri üretiyoruz. Bu bakımdan da pazar sorunumuz yok. Yaklaşık 60 bin civarında arı kovanımız mevcuttur. Bu yıl, havaların çok fazla yağışlı olmasından dolayı azalmalar meydana geldi. İl Özel İdaresi ve Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün birlikte hazırladığı proje kapsamında arı kovanı altlığı dağıtıyoruz. İl Özel İdaresi, müdürlüğümüze 30 bin TL proje bütçesi ayırdı. Bizde, bu kaynak ile şu anda 750 tane arı kovanı altlığı aldık ve bunları arı yetiştiricilerimize dağıtıyoruz. Buradaki maksadımız, varroa ile mücadele ve polendir. Arı kovan altlıklarını daha da arttıracağız” dedi.
Kastamonu’da arıcılığı geliştirmek için bu tür teşviklerin mutlaka arttırılması gerektiğini söyleyen Yaman, “Bu destekleri bizlere sağlayanlara teşekkür ediyorum. Bunun yanı sıra, 9 Ekim’de ceviz fidanı almak isteyenler için başvurularımız sona eriyor. 9 Ekim’den sonra bizlere gelen taleplere bakarak ceviz fidanı dağıtımı yapacağız. Bu yıl hedefimiz, yıl sonuna kadar 35 bin ceviz fidanı dağıtmaktır. Şu anda çiftçilerimizden, ceviz fidanına büyük bir rağbet var. Bizde, bu talepleri karşılamak için çeşitli kaynaklar üreterek, ceviz fidanı dağıtmak istiyoruz” diye konuştu.
“DÜNYA ARI GÜNÜ, KASTAMONU’DA KUTLANACAK”
Kastamonu’da seyyar arıcılığın mutlaka gelişmesi gerektiğini ifade eden Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Erden, “Kastamonu’da seyyar arıcılığın gelişmesi gerekiyor. Verim kaybının yaşanmaması için seyyar arıcılık büyük önem taşıyor. Bu yüzden kovan altlığı için bir proje hazırladık, bütün üyelere vermemiz mümkün değil ama bir kısmına bu kovan altlığını dağıtarak seyyar arıcılığın gelişmesini sağlamak istiyoruz. Arı yetiştiricilerimiz, hava şartları, yağışlı havalar veya çiçek gibi doğanın arılara olumsuz etkilerinden nasıl kurtulduklarını çok iyi görecekler” şeklinde konuştu.
Ayrıca varroa ile mücadelede de bu kovan altlıklarının büyük önem taşıdığını belirten Erden, “Çünkü kovan altlıklarında küçük bir arının geçebileceği kadar delik var. Varroa olmayan kovan yoktur. Kovanda arıcılar, varroa nedeniyle ilk olarak yüzde 30 bir verim kaybı ile başlamış olacaklar. Bu altlıklarda, alta dökülen varroalar, yukarı çıkamayacaklar. Delikten geçerken arılar, üzerinden geçen varroalar tabana dökülecekler. Bu varroalar, tekrar arının üzerine çıkma gibi bir şansı olmayacak. Yüzde 30 civarında da bir mücadele yapmak buradan gelmektedir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Erden, 2017 Dünya Arıcılar Kongresi’ni 29 Eylül-4 Ekim 2017 tarihinde Türkiye’de İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapacaklarını ve kongrenin hazırlıklarına başladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: “Yapılacak olan kongrede Türk ballarını ve arıcılarını dünya arıcıları ile bir araya getirecek. Bu kongrede Türk arıcılığı dünyanın karşısında görücüye çıkacak. Bu kongreye katılımın biz 10 bin kişinin üzerinde olmasını bekliyoruz. Arıcılıkla ilgili olarak 1897 yılından bu güne kadar yapılmış en büyük kongreyi Türkiye’de yapmayı hedefliyoruz. Kıracağımız bu rekoru başka bir ülkenin kırmasını istemiyoruz. Biz bu kongreye dünya rekoruna koşmak istiyoruz”
Ayrıca Erden, 2016 yılının Mayıs ayında Dünya Arı Günü’nün Kastamonu’da kutlanacağını açıklayarak, bu kapsamda herkesin kendisine bu etkinlikte destek olmasını istedi.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu