Fakıbaba: Personel alımında müjde vermek istiyorum
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bakanlığa bu yıl alınacak personel sayısına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Ne kadar personel alınabilir, o hükümetimizin vereceği bir karardır. Benim elimde listem var, hazır. İnşallah bunu gerekli yerlere arz edeceğim. 2018’de hayırlı bir müjde veririz diye düşünüyorum.” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bakanlığa bu yıl alınacak personel sayısına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Ne kadar personel alınabilir, o hükümetimizin vereceği bir karardır. Benim elimde listem var, hazır. İnşallah bunu gerekli yerlere arz edeceğim. 2018’de hayırlı bir müjde veririz diye düşünüyorum.” dedi.
Fakıbaba, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.
Bakanlığının, buzağı ve düve sayısının artırılmasına yönelik çalışmalarına ilişkin soru üzerine Fakıbaba, Türkiye’nin ortalama 750 bin ile 1 milyon arası düveye ihtiyacının olduğunu söyledi.
Fakıbaba, besilik hayvanı özel sektörün getireceğini, kendilerinin ise düvecilik yapacağını vurgulayarak, “Düve, buzağıyı doğuracak ve biz yerli hayvanımızı artıracağız. 2018, buzağı ölüm oranlarının düşeceği yıl olduğu gibi, aynı zamanda Türkiye’nin düve ihtiyacının karşılanacağı yıl olacak. Düve eksiğimizi tamamlayıp buzağı ölüm oranlarını azalttığımızda, aynen sağlık bakanlarımız, çocuk ölüm oranlarını nasıl azalttıysa ben onları tebrik ediyorum, biz de buzağı ölüm oranlarını azaltırsak emin olun işimiz o kadar zor değil. Bunları başaracak güçteyiz. Bu ülke, bu Bakanlık, bu hükümetimiz yapar.” diye konuştu.
Buzağı ölüm oranlarının azaltılması için bu yıl aşılamayı ücretsiz yapacaklarını ifade eden Fakıbaba, buna yönelik yeterli bütçeleri olduğunu ve Bakanlar Kurulundan bu kararı geçireceklerini bildirdi.
Fakıbaba, buzağı başına 750 liraya kadar destek verdiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:
“O düveler gelip doğum yaptığında buzağıları almayı, özellikle orta ve küçük işletmeleri desteklemeyi, mevcut ahırlardaki hayvan sayılarını artırmayı düşünüyoruz. Ahırların fiziksel yapılarını düzelteceğiz. Üniversitelerle iş birliği yapacağız. Buzağıları veteriner hekimlere zimmetleyeceğiz, aynı aile hekimliği sisteminde olduğu gibi. Çok önemli tedbirlerimiz olacak. 3 ay sonra daha objektif, ‘Şunları yaptık, bunları yaptık’ diyebilme fırsatımız olacak.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa temaslarında gündeme gelen tarım alanındaki iş birliğine yönelik soru üzerine ise Fakıbaba, “Etle ilgili olarak Avrupa’nın çeşitli ülkeleriyle irtibatımız devam ediyor ama bizim de en fazla tarım ürünleri, sebze ve meyve olarak Avrupa’ya ihracatımız oluyor. Açığımız bulunan alanlarda şunu söylüyoruz, ‘Biz eti alalım baş üstüne ama bizim Antalya, Mersin ve Yozgat’ın meyvelerinden size ihraç edelim. Bizim ihracatımız en fazla Avrupa ülkelerine ve bu anlaşmalarımız devam edecek.” değerlendirmesinde bulundu.
– “İsrail’e domates satıyoruz”
Fakıbaba, Türkiye’nin tohumları yurt dışından aldığı yönünde yanlış bir algı bulunduğuna dikkati çekerek, Türkiye’nin 1 milyon tonluk tohum üretimini, 2023’e kadar 2 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Türkiye’nin 59 ülkeden 200 milyon dolarlık tohum aldığını belirten Fakıbaba, “76 ülkeye de 154 milyon dolarlık tohum ihraç ediyoruz. İnşallah 2023’te hiç tohum ihtiyacı olmayan ve tohum ihraç eden ülke haline geleceğiz. Maalesef yanlış algı var, Türkiye’nin tohumlarını dışarıdan aldığı doğru değil, 76 ülkeye ihracat yapıyoruz.” dedi.
İsrail’den yapılan ithalata da açıklık getiren Fakıbaba, şunları kaydetti:
“Türkiye, İsrail’e domates ihraç ediyor. Türkiye, İsrail’den domates tohumu alıp, aynı zamanda domates tohumu ihraç ediyor ama aradaki sayı, oran İsrail’in çok lehine. Bu demek değildir ki bu böyle devam edecek. Biz İsrail’e domates ihraç eden bir ülkeyiz, aradaki farkı kapatacağız. 2023 yılında hedefimiz, 1 milyon tonluk tohum üretimini 2 milyon tona çıkarmak ve bunun da katkısıyla aradaki farkı hızlı şekilde kapatmak.”
– “2018’de hayırlı bir müjde veririz diye düşünüyorum”
Fakıbaba, personel alımına ilişkin soruyu yanıtlarken Bakanlığın en önemli personelinin veteriner hekimler, ziraat mühendisleri, teknisyenler, gıda mühendisleri ve su ürünleri mühendisleri olduğunu belirterek, “2018 yılı için belirli sayılar üzerine çalışmalarımızı yürütüyoruz ama ne kadar personel alınabilir, o hükümetimizin vereceği bir karardır. Benim elimde listem var, hazır. İnşallah bunu gerekli yerlere arz edeceğim. 2018’de onlara hayırlı bir müjde veririz diye düşünüyorum. Türkiye’de bu mesleklerin önünün çok açık olduğunu görüyorum. Çünkü bana göre gıda önümüzdeki 20 yılda silahtan çok daha önemli etkiye sahip, en önemli stratejik ürün olacak. O yüzden bu meslekten arkadaşlara çok ihtiyacımız olacak. Bu sene de hizmet anlamında da onlardan faydalanabilirim. Fakültelerle de iş birliğimiz olacak, özel hizmet de satın alabiliriz.” diye konuştu.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu